Оберігаємо дику природу Карпат!

Напередодні відбувся підсумковий міжнародний семінар в онлайн-форматі, на якому обговорювався і остаточно погоджувався текст методичного посібника, присвяченого управлінню екологічними коридорами в Карпатському регіоні. Даний посібник напрацьовано в рамках проєкту «Відкриті кордони для дикої природи в Карпатах» (“Open borders for wildlife in the Carpathians”/ OBWIC), який фінансується Програмою транскордонного співробітництва Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна на 2014-2020 роки за тематичним напрямком «Охорона навколишнього середовища, адаптація та пом’якшення наслідків зміни клімату».

Загалом проєкт OBWIC спрямований на ефективний захист біорізноманіття в Карпатському екорегіоні, покращення екологічної зв’язності між природними оселищами та підтримання екосистемних функцій і послуг, які є наріжним каменем сталого розвитку. Цільова територія проєкту, яка охоплює близько 4 млн. га і включає, зокрема, й Карпатський біосферний заповідник, є дуже цінною у контексті біорізноманіття, визнаної на міжнародному рівні підписанням Конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат.

Також OBWIC передбачає діяльність щодо розробки стратегічних документів для ідентифікації та визначення транскордонних екологічних коридорів, а також лобіювання політичної діяльності щодо їх захисту. Важливим його компонентом є й реалізація низки заходів із підвищення обізнаності щодо важливості екологічних коридорів для збереження великих хижих тварин (ведмідь, вовк, рись).

Карпатський біосферний заповідник на даному семінарі представляли завідувач зоологічної лабораторії Ярослав Довганич і заст. начальника відділу науково-дослідної роботи і міжнародної співпраці Василь Покиньчереда, які брали участь у розробці згаданого вище методичного посібника. Даний посібник містить усю необхідну інформацію для реалізації комплексу заходів щодо ефективного управління екологічними коридорами, які є вкрай важливими для збереження популяцій великих хижих ссавців. Справа в тому, що наявна мережа природоохоронних територій не може одноосібно виконати цю функцію. Тому потрібно запроваджувати нові інструменти для управління видами й територіями. І саме екологічні коридори спільно з установами природно-заповідного фонду дають можливість сформувати великомасштабну екологічну матрицю на рівні ландшафту, в якій  діятимуть природні процеси і буде представлений весь комплекс умов для збереження життєздатних популяцій ведмедів, вовків і рисей.

У рамках проєкту OBWIC на території Карпатського біосферного заповідника проводилася й інша діяльність. Зокрема торік, на полонині Сирилівка, яка знаходиться в межах Кевелівського ПНДВ, встановлено електричну огорожу (електропастух), яка допомагає ефективно охороняти отару овець, яка тут літує, від великих хижих ссавців. Електропастух придбано за кошти проєкту і передано представникам Ясінянської територіальної громади у безстрокове користування. Більш детально з цим заходом можна познайомитися за посиланням: http://cbr.nature.org.ua/news/2021/ep_n.htm

 

Новини

Міжнародний круглий стіл «Еколого-правові, науково-освітні та транскордонні аспекти впровадження Карпатської конвенції та Протоколів до неї» (м. Рахів, 3-4 жовтня 2024 р.)

Завдяки ініціативі адміністрації Карпатського біосферного заповідника, міжнародна науково-практична конференція «Карпатський регіон і проблеми сталого розвитку» (13-15 жовтня 1998 року в м. Рахів) рекомендувала: «З метою створення міжнародного правового поля в галузі збереження природи та соціально-економічного розвитку країн Карпатського регіону, урядам цих країн розробити і прийняти Карпатську конвенцію сталого розвитку». А зусиллями українського уряду Польща, Румунія, […]

  • Без категорії

Як ми відзначили Міжнародний день Матері-Землі

Щорічно 22 квітня люди по всій планеті відзначають Міжнародний день Землі. Цей день став символічним святом любові та турботи про наш спільний дім. В різних куточках земної кулі небайдужі до екологічних проблем люди проводять корисні заходи, спрямовані на те, щоб у світі стало більше чистоти. Екоосвітяни установи провели просвітницькі заходи з нагоди Дня Землі в […]

  • Екоосвіта