Міжнародна акція в Карпатському біосферному заповіднику

Карпатський біосферний заповідник із 2021 року реалізує міжнародний проєкт під назвою: «LIFE – Збереження старовікових лісів у Європі: природна спадщина, загальний опис, синтез та екосистемні послуги», про який ми вже неодноразово писали. Нагадаємо, що проєкт націлений на захист пралісів та старовікових лісів у Європі. Його пілотними територіями слугують складові частини Панʼєвропейського об’єкта всесвітньої природної спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси і давні ліси Карпат та інших регіонів Європи. Проєкт є одночасно і науковим, і природоохоронним, і промоційним. Його основними цілями визначено розробку критеріїв і методів оцінки та картування пралісів в Європі, аналіз їх екосистемних послуг, комунікацію та підвищення обізнаності для забезпечення збереження старовікових лісів, а також роз’яснення важливості та цінності їх екосистемних послуг шляхом інформування як ключових зацікавлених сторін, так і місцевих громад та широкої громадськості.

Загалом у даному проєкті, який фінансується природоохоронною програмою Європейського Союзу LIFE+, беруть участь 16 організацій із 8-ми європейських країн. Серед них університети, природоохоронні території, наукові установи, громадські організації тощо. До країн-учасниць проєкту належать Австрія, Болгарія, Словенія, Україна, Бельгія, Чехія, Німеччина та Італія. Координатором виступає Фонд Соніанського лісу (SOFO) із Бельгії. Завершити реалізацію проєкту заплановано на 2024 рік.

21 жовтня, у рамках згаданого вище проєкту, а також із нагоди 55-річчя створення установи, Карпатський біосферний заповідник провів просвітницький захід на території Трибушанського природоохоронного науково-дослідного відділення. Його мета полягала в покращенні розуміння цінності старовікових лісів і пралісів для суспільства, а також тих екосистемних послуг, які вони продукують. У рамках заходу проведено екскурсію старовіковими лісами і пралісами до мальовничого водоспаду на потоці Лихий. Акція носила міжнародний характер, адже до неї приєдналися наші німецькі колеги по даному проєкту разом із партнерами з Університету сталого розвитку з м. Еберсвальде (ФРН). Загалом в екскурсії, окрім працівників заповідника, взяло участь понад 20 осіб. Серед них делегація Тячівської райради на чолі з її головою Юрієм Беріндє, представники активів Великобичківської і Ясінянської територіальних громад, державних установ, бізнесових структур, громадських організацій, а також працівники освітньої галузі, шкільна молодь, тимчасово переміщені особи і просто небайдужі громадяни.

Підсумки заходу підвів директор Карпатського біосферного заповідника Микола Рибак, який, зокрема, вручив усім учасникам сувеніри з логотипами програми LIFE+ і власне проєкту.  На завершення зазначимо, що акція більш ніж вдалася. Усіх поставлених цілей досягнуто, а золота осінь додала незабутнього колориту нашій мандрівці, так само як і неформальне спілкування в її процесі.

Координатор проєкту LIFE у Карпатському біосферному заповіднику                                       Василь Покиньчереда

Новини

Міжнародний круглий стіл «Еколого-правові, науково-освітні та транскордонні аспекти впровадження Карпатської конвенції та Протоколів до неї» (м. Рахів, 3-4 жовтня 2024 р.)

Завдяки ініціативі адміністрації Карпатського біосферного заповідника, міжнародна науково-практична конференція «Карпатський регіон і проблеми сталого розвитку» (13-15 жовтня 1998 року в м. Рахів) рекомендувала: «З метою створення міжнародного правового поля в галузі збереження природи та соціально-економічного розвитку країн Карпатського регіону, урядам цих країн розробити і прийняти Карпатську конвенцію сталого розвитку». А зусиллями українського уряду Польща, Румунія, […]

  • Без категорії

Як ми відзначили Міжнародний день Матері-Землі

Щорічно 22 квітня люди по всій планеті відзначають Міжнародний день Землі. Цей день став символічним святом любові та турботи про наш спільний дім. В різних куточках земної кулі небайдужі до екологічних проблем люди проводять корисні заходи, спрямовані на те, щоб у світі стало більше чистоти. Екоосвітяни установи провели просвітницькі заходи з нагоди Дня Землі в […]

  • Екоосвіта