Відзначили День водно-болотних угідь зі школярами

Щороку 2 лютого ми відзначаємо Всесвітній день водно-болотних угідь. Цей день присвячений річниці підписання Конвенції про водно-болотні угіддя міжнародного значення від 2 лютого 1971 року. Екологічна дата повинна сприяти підвищенню обізнаності громадськості про цінності водно-болотних угідь для добробуту людей. Займаючи близько 6% земної поверхні водно-болотні угіддя поглинають більше вуглекислого газу, ніж ліси, а вода у болотах буває чистішою, ніж в озерах, адже оновлення води саме в них відбувається кожні 5 років, в той час як в озерах – в середньому впродовж 17 років. Водно-болотні угіддя допомагають підтримувати життя, забезпечують нас чистою водою, є середовищем існування для дикої природи.

Карпатський біосферний заповідник володіє безцінними високогірними озерами, унікальною Долиною нарцисів та дивовижними печерами. Це наші перлини серед світової спадщини водно-болотних угідь. Саме про них варто говорити у цей день та поширювати знання, особливо серед підростаючого покоління.

В рамках відзначення Дня водно-болотних угідь екоосвітяни Карпатського біосферного заповідника провели низку занять на тему «Водно-болотні угіддя для людей» на базі закладів загальної середньої освіти м. Рахова (№1 та №3), с. Костилівка (Рахівщина) та еколого-освітнього центру «Музей нарцису» (ПНДВ «Долина нарцисів ім. проф. В. Комендара», с. Кіреші на Хустщині). В заходах взяли участь учні початкових та середніх класів шкіл. Загалом в заходах були задіяні понад 100 школярів. Заняття для різних вікових груп мали різноплановий характер.

На заняттях учні прослухали розповіді про те, що таке водно-болотні угіддя, які водно-болотні угіддя знаходяться на території Карпатського біосферного заповідника та перебувають під охороною Рамсарської конвенції, різноманітний рослинний і тваринний світ водно-болотних об’єктів. Учні-початківці переглянули веселі мультики, розмалювали багато розмальовок та розгадали цікаві кросворди і загадки. Найцікавішими, як завжди, виявились жваві екологічні ігри з м’якими іграшковими звірятами для лялькового театру, парашутом, жабками-стрибунцями. Новинкою цьогорічних творчих занять стало виготовлення разом з дітьми магнітів із зображенням водно-болотних тваринок.

Зоряна Липчак, провідний фахівець з екологічної освіти

Новини

Міжнародний круглий стіл «Еколого-правові, науково-освітні та транскордонні аспекти впровадження Карпатської конвенції та Протоколів до неї» (м. Рахів, 3-4 жовтня 2024 р.)

Завдяки ініціативі адміністрації Карпатського біосферного заповідника, міжнародна науково-практична конференція «Карпатський регіон і проблеми сталого розвитку» (13-15 жовтня 1998 року в м. Рахів) рекомендувала: «З метою створення міжнародного правового поля в галузі збереження природи та соціально-економічного розвитку країн Карпатського регіону, урядам цих країн розробити і прийняти Карпатську конвенцію сталого розвитку». А зусиллями українського уряду Польща, Румунія, […]

  • Без категорії

Як ми відзначили Міжнародний день Матері-Землі

Щорічно 22 квітня люди по всій планеті відзначають Міжнародний день Землі. Цей день став символічним святом любові та турботи про наш спільний дім. В різних куточках земної кулі небайдужі до екологічних проблем люди проводять корисні заходи, спрямовані на те, щоб у світі стало більше чистоти. Екоосвітяни установи провели просвітницькі заходи з нагоди Дня Землі в […]

  • Екоосвіта