Що і де поїсти

Закарпатська кухня надзвичайно різноманітна. Тут є елементи української, угорської, румунської та інших європейських національних кухонь. Кожен може віднайти щось для себе. Від традиційних вареників та борщу до місцевих делікатесів – кулеші на ріпі. 

Кулеша на ріпі

Кукурудзяна крупа замішана на відвареній картоплі, що традиційно заміняє гуцулам хліб з різноманітними мачанками (соусами). Готують багато різновидів: на основі овечої бринзі, грибні на сметані, яєчно-масляні та інші. Також традиційно з кулешою подаються такі м’ясні страви, як: смажениця (тушкована свинина з часником), гурка, смажені домашні ковбаски.

Де скуштувати:

Ресторан «Європа»

Адреса: м. Рахів, вул. Миру, 42 

Телефон: +380679425302

Час роботи: 9:00 – 21:00

Смажениця

На Закарпатті готують м'ясну смаженицю з підготовленого свинячого м'яса без кісток, яке нарізають на шматки. Смажать до напівготовності. Потім квашену капусту з'єднують із м'ясом. За іншим рецептом, коли м'ясо готове, додають часник. 

Де скуштувати

Ресторація Гагарін та Бокораш 

Рейтинг 4,8

Адреса:  с. Кваси, вул. Центральна, 163

Телефон: +38 (067) 108 2400

Час роботи: 11:00 - 23:00

 

Бриндзя

Особливе місце в гуцульській кухні посідають молочні продукти полонинського господарства, такі, як бриндзя, будз і вурда. З червня по вересень гуцули пасуть отари овець у горах Карпат, щоб всю осінь насолоджуватися цими продуктами. Їх готують в горах на свіжому повітрі з молока, збереженого в дубових бочках. 

Бриндзя – унікальний і неймовірно корисний продукт регіону. Овеча бриндзя стала першим українським продуктом із географічним зазначенням. Продукти з географічним маркуванням мають унікальні особливості, пов'язані з їхнім походженням із певного регіону, відображають неповторні традиції, культурну спадщину та історію України. 

У Рахові на її честь  щорічно влаштовують фестиваль  "Гуцульська бриндзя" з ярмарком, піснями та святковою ходою. Звичайно, що скуштувати сири можна у численних закладах. 

Купити продукцію з географічним зазначенням можна в супермаркетах м. Рахова, а також поблизу Географічного Центру Європи (с.Ділове) в крафтовій крамничці "Бриндзарня"

Крім того, у м. Рахові в 2020 році відкрився єдиний в Україні "Музей гуцульської бриндзі", де також можна скуштувати справдешню бриндзю.

Де скуштувати

Броварня "Ципа" 

Адреса: с. Кваси, Закарпатська область, Україна

Телефон: +38 (068) 803 83 83

Час роботи: 10:00 - 23:00

 

Бриндзарня
Адреса: вулиця Миру, 1, Рахів, Закарпатська область, 90600

Телефон: 067 983 7325

 

"Музей гуцульської бриндзі"

Адреса: вулиця Шевченка, 210,  м.Рахів

Години роботи: 09:00 - 18:00

Телефон: 097 182 5249

 

Форель

Поціновувачі риби оцінять таку страву, як карпатська форель. Решта України цю страву знає як запечену на грилі форель. Ту саму форель, якою славляться швидкі карпатські ріки. Треба зауважити, що ніякого особливого рецепту приготування форелі не існує. Але туристи, які мандрують Карпатами, завжди охоче ласують нею. 

На базі Карпатського біосферного заповідника функціонує Демонстраційне форелеве господарство. Тут відвідувачі знайомляться зі способами розведення форелі струмкової та райдужної, а також гольця. Відвідувачі інформаційного центру "Карпатська форель" мають можливість придбати рибу та приготувати її на місці. 

Де скуштувати

Туристично-інформаційний центр "Карпатська форель"

Адреса: ур. Ліщинка, с.  Ділове

Телефон: 038 (03132) 2-29-14, 038 (03132)  2-21-93

 

Музей-колиба 

Рейтинг 4,8

Адреса: Рахівський район, с. Ділове, урочище Бутин (47.96367  24.18839)
Телефон: +38 (097) 484-39-80
+38 (068) 042-95-95 viber

Час роботи: 09:00-21:00