Напередодні завершилося вже друге в цьому році засідання Спільного Комітету з Управління (СКУ) об’єктом всесвітньої природної спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси і давні ліси Карпат та інших регіонів Європи» (далі – Спадщина). Нагадаємо, що даний серійний і транснаціональний об’єкт включає 94-и складові частини, які знаходяться у 18 європейських країнах. Перше засідання відбулося 23 лютого в онлайн-режимі і повністю присвячувалося майбутньому Постійного Секретаріату Спадщини, який має взяти на себе всі організаційно-технічні і представницькі функції. Очне ж засідання проходило в Італії, на базі національного парку Абруццо, Лаціо і Молізе, де знаходиться п’ять складових частин Пан’європейської Спадщини. У його рамках також відбулася робоча зустріч щодо обговорення ходу реалізації міжнародного проєкту «LIFE PROGNOSES – Збереження старовікових лісів у Європі: природна спадщина, загальний опис, синтез та екосистемні послуги», який націлений на захист пралісів та старовікових лісів у Європі. Загалом у засіданні взяли участь представники 15 європейських країн – загалом майже 50 осіб. Україну на даному заході представляли працівники Карпатського біосферного заповідника Василь Покиньчереда, в якості секретаря Національної керівної групи з управління українськими складовими частинами, та Ірина Йонаш – комунікаційний менеджер згаданого вище міжнародного проєкту LIFE PROGNOSES.

Порядок денний засідання включав широке коло питань, які в першу чергу стосувалися управління об’єктом Спадщини і співпраці країн-учасниць для обміну досвідом та кращими практиками. Серед них обговорення рішень Комітету у справах всесвітньої Спадщини ЮНЕСКО; прийняття рішення щодо структури та порядку функціонування Постійного Секретаріату; періодичну звітність; огляд міжнародних проєктів, які реалізуються на базі складових частин об’єкта Спадщини; керівні настанови щодо управління буферними зонам; щорічний звіт Координаційного офісу, а також різне, де серед іншого заслуховувалися поточні плани щодо нового розширення транснаціонального об’єкта, питання організації наступного онлайн-засідання СКУ, можливості використання лого об’єкта Спадщини тощо. Більш детальну інформацію про засідання Спільного Комітету з Управління об’єктом всесвітньої природної спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси і давні ліси Карпат та інших регіонів Європи» читайте на веб-сайті Карпатського біосферного заповідника.

У контексті засідання СКУ важливо згадати ще кілька заходів. До засідання було приурочено відзначення сторіччя національного парку Абруццо – однієї з найстаріших природоохоронних територій Італії, і символічно датою проведення заходу було обрано Європейський день парків. Також обов’язковим елементом кожного засідання СКУ є екскурсія до однієї зі складових частин. Цього року учасники мали можливість відвідати компонент “Valle Cervara”, де охороняється один із найкраще збережених осередків старовікового букового лісу в країні.

 

Новини

Відзначили Всесвітній день дикої природи

Вперше це молоде свято відзначили у 2013 році. З цього часу день регулярно нагадує нам про вразливість світу фауни та флори та нагальну потребу в його захисті. Адже в іншому випадку дика природа просто буде знищена. Ми відзначили свято дикої природи еколого-освітніми заходами. В Долині нарцисів відбулася тематична екскурсія екологічною стежкою. Учасниками стали 15 місцевих […]

  • Екоосвіта

Цікава знахідка при польових обстеженнях

У Кузійському масиві Карпатського біосферного заповідника на вкритих мохом скелях та стовбурах старих буків зростає лобарія легеневоподібна – листуватий епіфітний лишайник з роду Лобарія, який дуже чутливий до змін лісових екосистем. Крім даного масиву, лобарія також зустрічається у Свидовецькому, Чорногірському, Марамороському та Угольсько-Широколужанському масивах заповідника. Нове місцезростання лобарії обліковано науковцями ботанічної лабораторії під час обстеження […]

  • Дослідження