Зимові наукові дослідження у Кузії

Під час зимових досліджень науковців Карпатського біосферного заповідника в Кузійському заповідному урочищі виявлено місця поширення білих “волохатих” утворень на мертвих гілках і коріннях. Ознайомившись з літературою, визначили, що вони спричинені життєдіяльністю гриба Exidiopsis effusa. Присутність цього виду гриба за певних кліматичних умов сприяє утворенню на мертвій деревині так званого білого волохатого утворення. У літературі таке рідкісне явище називають «крижаним волоссям», «льодяною косою» або «волохатою бородою».

Дослідженням гриба Exidiopsis effusa займався німецький вчений Альфред Вегенер, який у 1918 році помітив білуватий павутинний наліт на поверхні деревини, що містить лід, а його помічник ідентифікував масу тонких ниток міцелію гриба. Вчені описали рідкісне явище та припустили, що існує зв’язок між утворенням льоду і життєдіяльністю гриба в деревині. Для формування таких білих утворень необхідна сукупність факторів:

волога гниюча деревина широколистяного дерева;

вологе повітря;

температура трохи нижче 0 0С.

У цьому році відсутність снігового покриву дозволила спостерігати це рідкісне природне явище у заповідному лісі Карпатського заповідника.

Новини

Як ми відзначили Міжнародний день Матері-Землі

Щорічно 22 квітня люди по всій планеті відзначають Міжнародний день Землі. Цей день став символічним святом любові та турботи про наш спільний дім. В різних куточках земної кулі небайдужі до екологічних проблем люди проводять корисні заходи, спрямовані на те, щоб у світі стало більше чистоти. Екоосвітяни установи провели просвітницькі заходи з нагоди Дня Землі в […]

  • Екоосвіта

Відбулося чергове засідання Координаційної ради

16 квітня ц. р. відбулося чергове засідання Координаційної ради Карпатського біосферного заповідника (КБЗ) під головуванням директора установи Микола Рибака. Захід розпочався із вшанування хвилиною мовчання всіх жертв російської агресії проти України. Частина членів ради працювала в традиційному форматі, у той час як решту брали участь у засіданні дистанційно з використанням платформи ZOOM. Наша установа впродовж […]

  • круглі столи