Напередодні завершилося вже друге в цьому році засідання Спільного Комітету з Управління (СКУ) об’єктом всесвітньої природної спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси і давні ліси Карпат та інших регіонів Європи» (далі – Спадщина). Нагадаємо, що даний серійний і транснаціональний об’єкт включає 94-и складові частини, які знаходяться у 18 європейських країнах. Перше засідання відбулося 23 лютого в онлайн-режимі і повністю присвячувалося майбутньому Постійного Секретаріату Спадщини, який має взяти на себе всі організаційно-технічні і представницькі функції. Очне ж засідання проходило в Італії, на базі національного парку Абруццо, Лаціо і Молізе, де знаходиться п’ять складових частин Пан’європейської Спадщини. У його рамках також відбулася робоча зустріч щодо обговорення ходу реалізації міжнародного проєкту «LIFE PROGNOSES – Збереження старовікових лісів у Європі: природна спадщина, загальний опис, синтез та екосистемні послуги», який націлений на захист пралісів та старовікових лісів у Європі. Загалом у засіданні взяли участь представники 15 європейських країн – загалом майже 50 осіб. Україну на даному заході представляли працівники Карпатського біосферного заповідника Василь Покиньчереда, в якості секретаря Національної керівної групи з управління українськими складовими частинами, та Ірина Йонаш – комунікаційний менеджер згаданого вище міжнародного проєкту LIFE PROGNOSES.

Порядок денний засідання включав широке коло питань, які в першу чергу стосувалися управління об’єктом Спадщини і співпраці країн-учасниць для обміну досвідом та кращими практиками. Серед них обговорення рішень Комітету у справах всесвітньої Спадщини ЮНЕСКО; прийняття рішення щодо структури та порядку функціонування Постійного Секретаріату; періодичну звітність; огляд міжнародних проєктів, які реалізуються на базі складових частин об’єкта Спадщини; керівні настанови щодо управління буферними зонам; щорічний звіт Координаційного офісу, а також різне, де серед іншого заслуховувалися поточні плани щодо нового розширення транснаціонального об’єкта, питання організації наступного онлайн-засідання СКУ, можливості використання лого об’єкта Спадщини тощо. Більш детальну інформацію про засідання Спільного Комітету з Управління об’єктом всесвітньої природної спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси і давні ліси Карпат та інших регіонів Європи» читайте на веб-сайті Карпатського біосферного заповідника.

У контексті засідання СКУ важливо згадати ще кілька заходів. До засідання було приурочено відзначення сторіччя національного парку Абруццо – однієї з найстаріших природоохоронних територій Італії, і символічно датою проведення заходу було обрано Європейський день парків. Також обов’язковим елементом кожного засідання СКУ є екскурсія до однієї зі складових частин. Цього року учасники мали можливість відвідати компонент “Valle Cervara”, де охороняється один із найкраще збережених осередків старовікового букового лісу в країні.

 

Новини

Як ми відзначили Міжнародний день Матері-Землі

Щорічно 22 квітня люди по всій планеті відзначають Міжнародний день Землі. Цей день став символічним святом любові та турботи про наш спільний дім. В різних куточках земної кулі небайдужі до екологічних проблем люди проводять корисні заходи, спрямовані на те, щоб у світі стало більше чистоти. Екоосвітяни установи провели просвітницькі заходи з нагоди Дня Землі в […]

  • Екоосвіта

Відбулося чергове засідання Координаційної ради

16 квітня ц. р. відбулося чергове засідання Координаційної ради Карпатського біосферного заповідника (КБЗ) під головуванням директора установи Микола Рибака. Захід розпочався із вшанування хвилиною мовчання всіх жертв російської агресії проти України. Частина членів ради працювала в традиційному форматі, у той час як решту брали участь у засіданні дистанційно з використанням платформи ZOOM. Наша установа впродовж […]

  • круглі столи