Екопікнік для юних рейнджерів

Центральну садибу заповідника відвідали члени місцевого Клубу юних лісових рейнджерів-Рахів.

Для них проведена екскурсія екологічною стежкою «Поважай природу», оформлення якої завершено напередодні. Стежка облаштовувалась в рамках проєкту «Природу поважай – навчайся і навчай» програми «Зелене партнерство» за фінансування Лісової служби США, сприяння та координації благодійного фонду «Фонд громадських ініціатив».

У рамках проєкту на екостежці встановлені інтерактивний макет та інтерактивна екологічна гра «Знайди домівку», 4 таблички «Поважай природу», дороговкази, готель для комах, інформаційні таблички. Детальніше тут: https://kbz.in.ua/oformleno-novu-ekolohichnu-stezhku/.

Програма екопікніка була насиченою і розмаїтою: вона включала екскурсію стежкою, екологічні ігри, бесіди про те, як стати більш дружнім до довкілля, з візуалізаціями та дегустацією їстівної тарілки. Зокрема біля макету «Що можна залишити в лісі?» ми не тільки детально поговорили про вплив побутового сміття на довкілля, але й продемонстрували набір предметів, які є вагомою альтернативою речам одноразового вжитку і після використання повністю розкладаються. Особливу цікавість у дітей викликав стаканчик з кавової гущі та тарілка з висівок, яку після використання можна навіть з’їсти! Спочатку на дитячих обличчях з’явилося  здивування, але зрештою всі рейнджери спробували незвичний посуд на смак.

Впродовж мандрівки екостежкою принципи концепції «Поважай природу», розробленої Європейським товариством дикої природи, юні рейнджери закріплювали екоіграми. Напередодні екоосвітниці установи ретельно підготували допоміжні матеріали для ігор та екскурсії. Так для навчання подорожувати не сходячи з маршруту, ми використали канат, а для закріплення принципу «Знай куди йдеш» – карту-схему стежки, планшети та завдання. Найбільший фурор зробила гра “Два цапки” на закріплення принципу “Поважай інших”. Рейнджери спочатку прослухали аудіофайл з казкою М. Коцюбинського, а потім шукали способи розійтися на вузькому перехідному містку.

Наприкінці діти отримали подарунки: силіконові термо-кружки, похідні тарілки, туристичні сідачки, казан з триногою. Всі предмети, звісно, багаторазові. Тепер подорожі юних рейнджерів стануть приємнішими і більш дружніми до довкілля!

Трохи втогмлені мандрівкою, іграми та завданнями, юні рейнджери завершили захід пікніком. Були бургери, печена картопля, гарячий чай, кола, печиво і шумний обмін враженнями.

А ви все ще не знаєте як цікаво та корисно провести час? Гайда на екостежку «Поважай природу»!

Новини

Як ми відзначили Міжнародний день Матері-Землі

Щорічно 22 квітня люди по всій планеті відзначають Міжнародний день Землі. Цей день став символічним святом любові та турботи про наш спільний дім. В різних куточках земної кулі небайдужі до екологічних проблем люди проводять корисні заходи, спрямовані на те, щоб у світі стало більше чистоти. Екоосвітяни установи провели просвітницькі заходи з нагоди Дня Землі в […]

  • Екоосвіта

Відбулося чергове засідання Координаційної ради

16 квітня ц. р. відбулося чергове засідання Координаційної ради Карпатського біосферного заповідника (КБЗ) під головуванням директора установи Микола Рибака. Захід розпочався із вшанування хвилиною мовчання всіх жертв російської агресії проти України. Частина членів ради працювала в традиційному форматі, у той час як решту брали участь у засіданні дистанційно з використанням платформи ZOOM. Наша установа впродовж […]

  • круглі столи