Цікава знахідка при польових обстеженнях

У Кузійському масиві Карпатського біосферного заповідника на вкритих мохом скелях та стовбурах старих буків зростає лобарія легеневоподібна – листуватий епіфітний лишайник з роду Лобарія, який дуже чутливий до змін лісових екосистем.

Крім даного масиву, лобарія також зустрічається у Свидовецькому, Чорногірському, Марамороському та Угольсько-Широколужанському масивах заповідника.

Нове місцезростання лобарії обліковано науковцями ботанічної лабораторії під час обстеження території Діловецького лісництва філії «Великобичківське лісомисливське господарство» ДП «Ліси України», які увійшли до складу заповідника від 02.01.2022 № 5 згідно Указу Президента України.

Раніше вид був широко розповсюджений в Європі, але зараз, у зв’язку із забрудненням повітря та порушенням біотопів зник у багатьох місцях, тому включений до Червоної книги України із статусом «вразливий».

Вегетативне тіло (талом) лишайника складається зі шкірястих, з візерунком із западинок, лопатей зеленого кольору, часто з оливковим відтінком.

Цікаві особливості виду:

  • через свою схожість з тканиною легені, відвар лобарії, який має протизапальну дію, з давніх давен використовують для лікування захворювань легень, астми, туберкульозу;
  • містить стіктову і гірофорову кислоту, що захищає лишайник від поїдання травоїдними тваринами;
  • верхній шар слані містить меланін, що захищає лишайник від згубної дії ультрафіолетових променів;
  • використовується для отримання оранжевого барвника для шерсті, при дубленні шкір, в парфумерній промисловості та як інгредієнт при виробництві пива.

Новини

Міжнародний круглий стіл «Еколого-правові, науково-освітні та транскордонні аспекти впровадження Карпатської конвенції та Протоколів до неї» (м. Рахів, 3-4 жовтня 2024 р.)

Завдяки ініціативі адміністрації Карпатського біосферного заповідника, міжнародна науково-практична конференція «Карпатський регіон і проблеми сталого розвитку» (13-15 жовтня 1998 року в м. Рахів) рекомендувала: «З метою створення міжнародного правового поля в галузі збереження природи та соціально-економічного розвитку країн Карпатського регіону, урядам цих країн розробити і прийняти Карпатську конвенцію сталого розвитку». А зусиллями українського уряду Польща, Румунія, […]

  • Без категорії

Як ми відзначили Міжнародний день Матері-Землі

Щорічно 22 квітня люди по всій планеті відзначають Міжнародний день Землі. Цей день став символічним святом любові та турботи про наш спільний дім. В різних куточках земної кулі небайдужі до екологічних проблем люди проводять корисні заходи, спрямовані на те, щоб у світі стало більше чистоти. Екоосвітяни установи провели просвітницькі заходи з нагоди Дня Землі в […]

  • Екоосвіта